Aktive triggerpunkter er ganske små, og de giver som oftest symptomer helt andre steder end der, hvor de er. Gymnastik eller strækøvelser kan ikke fjerne dem – de kan kun løsnes med massage. Den teknik, jeg bruger, adskiller sig fra almindelig massage ved at være meget blid. Jeg arbejder via huden uden at ‘bore’ ind i den ømme muskel; men virkningen er god nok.

 

LIDT OM TRIGGERPUNKTER

Et triggerpunkt (udløserpunkt) betegner det sted, hvor forsyningsnerven til en muskel går gennem muskelhinden. På indersiden af hinden forgrener nerven sig så til en større del af musklen eller til hele musklen. Det er jo smart nok, at den på den måde kan nøjes med at gennembryde muskelhinden et enkelt sted – ellers ville hinden blive hullet som en si.

Når et triggerpunkt er aktivt, kan man mærke den smerte eller det ubehag, der stammer fra det, og selve triggerpunktet vil som regel være ømt, når man trykker på det. Det skyldes en eller anden form for overbelastning, dvs at der er kommet for meget signal eller ‘strøm’ gennem nerven til, at musklen kan håndtere det. Måske på grund af en pludselig og voldsom påvirkning, fx hvis man slår sig, eller på grund af en langvarig, men svagere påvirkning, som fx meget arbejde med musen ved computeren. Jeg plejer at sammenligne det med det der sker, når der kommer for meget strøm gennem en for tynd ledning. Så sker der en kortslutning, ledningen brænder over eller smelter. Så slemt går det ikke i kroppen – men der opstår en spænding, en slags krampe, i musklen omkring det sted, hvor nerven går gennem muskelhinden. Det føles som en lille knude, som et peberkorn eller en lille ært, i musklen. Den kan løsnes med  massage, og så virker systemet igen.

 

LITTERATUR OM TRIGGERPUNKTER

Alt hvad vi ved om kroppens triggerpunkter er kortlagt af den amerikanske læge Janet Travell, som sammen med kollegaen David Simons har udgivet 2-bindsværket “Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual”, som beskriver og dokumenterer forskningen om dem. En mere lettilgængelig bog om triggerpunkter er oversat til dansk: “Triggerpunktterapi – selvbehandling af smerter” af Clair Davies og Amber Davies. Den kan jeg varmt anbefale.

Triggerpunktguides findes også som app’s til telefonen. Søg på ‘triggerpoints’.